behangen

Behangen

Behang is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. De ene soort is dik met een reliëf erop, en de andere misschien wel erg dun en maar één kleur. Wij vertellen u iets over verschillende behangsoorten en hoe u behang gemakkelijk zelf aanbrengt op uw muur.

Soorten behang

Er zijn vele soorten behang in ontelbaar prints te verkrijgbaar. Elke soort behang heeft zijn eigen voor- en nadelen en zal verschil hebben in kwaliteit. Als eerst hebben we papierbehang. Deze behangsoort wordt vooral gebruikt in slaapkamers. Het is een goedkope behangsoort en bestaat vaak uit twee lagen papier. Een klein nadeel is dat de soort niet erg slijtvast is, dit is de reden waarom papierbehang het best op slaapkamer muren aangebracht kan worden. Ook hebben we vinylbehang. Dit is een erg stevige behangsoort die gemakkelijk schoon te houden is en erg lang meegaat. Vinylbehang is vaak wit, maar kan gemakkelijk worden geverfd met muurverf. Verder hebben we nog acryl behang, glasvezelbehang, textielbehang en vliesbehang. Deze behangsoorten hebben ook allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Hoe moet ik behangen?

Het is steeds populairder om uw eigen behang aan te brengen. Door middel van de juiste stappen kunt u gemakkelijk en netjes het behang op uw eigen muren aanbrengen. Wij hebben voor u een stappenplan met handige tips gemaakt!

Stap 1 – Voorbereiding
Als voorbereiding kijkt u of er scheuren of beschadigingen in uw muur zitten. Ontdekt u dezen? Dan kunt u dezen opvullen met een muurvuller. Als dit is gedroogd, dan kunt u het goed gladschuren om oneffenheden

Stap 2 – Opmeten
Voor u kunt beginnen met behangen, moet u eerst de omtrek van de te behangen ruimte opmeten. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk niet zo moeilijk. Om uit te rekenen hoeveel banen u uit één rol behang kunt halen deelt u de lengte van de rol door de lengte van het plafond. Om uit te rekenen hoeveel banen u nodig heeft, deelt u de breedte van alle wanden door de breedte van de rol. Vindt u dit te ingewikkeld? Op het internet zijn vele behang rekenmachines te vinden!

Stap 3 – Knippen en behangen
Knip de behangstroken op maat en maak de behanglijm klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de lijm klaar is, kunt u met het plakken beginnen. Bepaal in welke hoek u wilt beginnen met behangen. Smeer de lijm op de muur of op het behang (afhankelijk wat voor soort behang + lijm u gebruikt) en plak het behang loodrecht op de muur. Werk zo de hele muur af.

Stap 4 – Bubbels en oneffenheden verwijderen
Verwijder nu de bubbels en oneffenheden. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld de hand of een plat voorwerp die uw muur niet beschadigt. Als alle bubbels zijn verwijderd, is kunt u het behang laten drogen en is de klus alweer geklaard!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Klusjesman Expres.