Zoals u waarschijnlijk weet, is het erg handig om een elektrische aansluiting te hebben binnen uw badkamer. Er zijn verscheidene apparaten die zelfs niet werken zonder stroom, denk aan een stijltang of scheerapparaat. Hier is uiteraard een bepaalde beveiliging voor nodig, aangezien elektriciteit en water een gevaarlijke combinatie zijn. Hieronder kan u lezen over hoe u goed beveiligd kan zijn. Verjans zocht het voor u uit.
De aardlekschakelaar
Eerst moet er bepaald worden of uw woning een aardlekschakelaar heeft. Een aardlekschakelaar is een apparaat, vaak in de buurt van uw meterkast, dat de stroom uitschakelt op het moment dat er ook maar een kleine storing plaatsvindt. De meeste moderne woningen beschikken over een aardlekschakelaar, maar voornamelijk bij oudere woningen wil het nog wel eens voorkomen dat deze niet aanwezig is.
Regels
Er gelden verschillende regels voor wanneer er wel en geen aardlekschakelaar aanwezig is binnen de woning. Binnen een woning zonder aardlekschakelaar zijn de volgende regels van toepassing:
– Er mogen zich geen stopcontacten of schakelaars binnen de badkamer bevinden. Ook elektrische apparaten mogen zonder aardlekschakelaar niet binnen de badkamer komen.
– Alle vormen van licht moeten dubbel geïsoleerd, waterdicht en geaard zijn.
– Alleen een beveiligd scheerstopcontact mag binnen een badkamer zonder aardlekschakelaar aanwezig zijn, mits deze op minimaal 2,5 meter hoogte hangt en minimaal 60 centimeter van de douche, het bad of de wastafel is.
Bij een woning waar wel een aardlekschakelaar aanwezig is, mag de badkamer in 3 verschillende zones opgedeeld worden:
Zone 2: Een gemiddelde afstand van de wastafel, douche of badkuip af. Dit is van toepassing zodra er een afstand is van 2,60 meter hoog en 60 centimeter breed.
Zone 1: De ruimte binnen de 2,60 meter hoogte en 60 centimeter breedte van de wastafel, douche of badkuip
Zone 0: binnen de wastafel, douche of badkuip zelf.
Het plaatsen van een stopcontact binnen uw badkamer
Het zelf aanleggen van een stopcontact binnen uw badkamer is niet lastig. Binnen een paar goed te volgen stappen is dit al te realiseren. Veiligheid gaat voorop, schakel daarom eerst uw stroom uit wanneer u bezig gaat met het zelf installeren van een nieuw stopcontact.
Stap 1, Bepaal de geschikte positie voor uw nieuwe stopcontact. Gebruik hiervoor de bovenstaande regels om in te schatten wat een goede locatie is. Stap 2, zorg ervoor dat er geen spanning staat op uw ‘aftap’-stopcontact. Zorg ervoor dat de wandcontactdoos losgemaakt wordt, en knip de blauwe, bruine en groen/geel draad af tot een gepaste lengte. Stap 3, Pak een striptang en strip de uiteinden van de draden die u net heeft afgeknipt. Vervolgens is het de bedoeling dat u uw kabels nu aan uw ‘aftap’-stopcontact sluit. De volgorde van de draden is niet belangrijk, zolang de groen/geel draad maar in het midden komt. Doe dit aan de andere kant van de draden bij de plaats waar uw stopcontact aangesloten wordt op dezelfde manier. Stap 4, De draden kunnen nu weggewerkt worden door middel van een elektriciteitsgootje. Bevestig hierna de contactdoos aan de muur en controleer of deze werkt. Uw stopcontact is nu correct bevestigd en klaar om gebruikt te worden.
Een elektricien inschakelen
Indien u twijfelt of uw de klus zelf tot een goed einde kunt brengen of u het niet ziet zitten om bovenstaande stappen zelf uit te voeren schakelt u een elektricien in. De elektriciens van Interlux.be staan in dat geval voor u klaar. Interlux is operatief in heel Vlaanderen, er bevindt zich dus altijd een elektrotechnisch installatiebedrijf bij u in de buurt.